dinsdag 15 juni 2010

Ding 23, Evaluatie

23 Dingen. Wat heeft het met mij gedaan. Van een terughoudende Internetter ben  ik veranderd in een doorgewinterde blogger. Al had ik me dat na Ding 1 niet kunnen voorstellen. Het angstzweet brak me uit na de eerste pogingen een blog aan te maken,  maar gaandeweg de afgelopen 3 maanden lukte het steeds beter en nu bij Ding 23 denk ik, Geweldig! Met hulp van collega's en met veel doorzettingsvermogen (ja, ook ik ben best wel trots op mezelf) is het gelukt en ziet mijn Blog er uit zoals ik dat graag wil. Ik heb de andere 23-Dingers trouw gevolgd en vond het leuk om ze via hun blog beter te leren kennen maar heb weinig reacties achtergelaten. Aanvankelijk was het me niet duidelijk waar het naar toe zou gaan en zocht ik een kapstok om alle informatie aan op te hangen. Dat bleek helemaal niet nodig te zijn maar toch was het leuk om af en toe inspiratie op te doen en beeldmateriaal te gebruiken van onze reis naar Zuid-Afrika.

23 Dingen. Wat kan ik ermee in mijn werk. Een aantal toepassingen zijn m.i. vooral handig in de front-office en omdat ik daar al een tijdje niet meer meedraai, zal ik dingen zoals Library-thing, Spotify. Aquabrowser en My Discoveries (zakelijk) niet veel gebruiken. Flickr, Google-Docs, RSS en Delicious of Google Reader, YouTube en Ning 2.0, wel. De eerste toepassing van Google-Docs is al langs gekomen in de vorm van het Kennemerwaard beleidsplan. Dat ging voor mij nog wat te snel maar inmiddels heb ik het wel onder de knie en heb ik met een collega uit Almere een document uitgewisseld. Wanneer iedereen Google-docs straks goed toe kan passen, scheelt dat heel veel tijd, energie en papier. Flickr wil ik gaan gebruiken voor foto's van presentaties zodat we elkaars opstellingen zien en kunnen helpen en stimuleren voor een mooier en beter resultaat. Mijn bestand in Delicious en/of Google Reader zal nog verder uitgebouwd moeten worden. YouTube zou ik vooral willen gebruiken om ons publiek te kennis te laten maken met alle vernieuwingen en mogelijkheden die de bibliotheek hen biedt.

23 Dingen. Wat gaat het betekenen voor Bibliotheek Kennemerwaard. De mogelijkheden zijn ongekend en als bibliotheek zullen we steeds meer het analoge tijdperk gaan verlaten en overgaan naar digitale toepassingen. Voor de medewerkers denk ik dat het werk leuker en interessanter wordt wanneer zij al deze mogelijkheden gaan ontdekken en gebruiken, maar zoals Jan K zegt: "verzet is zinloos" oftewel "if you can't beat them, join them".
Voor leners en gebruikers kunnen deze digitale toepassingen ook veel moois opleveren. Een interactieve website biedt de klanten veel mogelijkheden op het gebied van service en bereikbaarheid, zoals te zien bij Casper en Vera. Echter niet iedereen zal deze overgang vanzelfsprekend vinden en ik wil er voor pleiten dat we ook die klanten betrekken in dit proces. Een mooie opdracht voor onze sector Innovatie en Ontwikkeling.

maandag 14 juni 2010

Ding 22, Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken


Hebberig wordt ik van alle mogelijkheden van Bibliotheek 2.0. Melancholisch word ik van het filmpje A librarian's 2.0 manifesto, waarin de ideale biblithecaris werkt in een ideale bibliotheek. Maar: tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Dennis Eijsten heeft gelijk wanneer hij zegt dat veel in gezamelijkheid verder ontwikkeld zal moeten/kunnen worden. Maar zijn 59-jarige Vera heeft alleen behoefte aan een grotere letter of een leesbril en is zeer behendig op het Internet. Er is een (grote?) groep gebruikers die we ook willen bedienen en voor wie al dit virtuele geweld misschien toch een brug te ver is. Rick Anderson (in de weblog van Oriënt Express) zegt het ook: de mensen opzoeken in hun 'dagelijks (web) leven' en hen een toegangspoort bieden tot alles.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en veel jongeren vinden deze vaardigheden heel vanzelfsprekend maar ik heb al moeite met de toepassingen op mijn nieuwe mobiel en ik ben nog niet eens 59. Dit klinkt alsof ik oud en der dagen zat ben, maar verre van dat. Ik wil er alleen voor pleiten dat we ook de minder bedeelde lener niet uit het oog verliezen en mogelijkheden ontwikkelen om hen wegwijs te maken. Misschien is dat pas een echte uitdaging.

zondag 13 juni 2010

Ding 20 en 21, Music online en Aquabrowser

Over music online kan ik kort zijn: not my cup of tea. Ik luister veel naar de radio, kan alle muziek uit de seventies meezingen, maar doe er verder niets mee. Juist de afwisseling tussen het gesproken woord en lekkere muziek vind ik zo prettig aan de radio. Radiopodcasts zijn daarom wel mijn ding. Spotify e.d. is het Library Thing van de muziek en dat laat ik liever aan de deskundigen over.
Voordat de Aquabrowser geïntroduceerd zou worden, heb ik een voorlichtingsbijeenkomst bijgewoond bij ProBiblio. Op dat moment was dit instrument nog niet af en leek het vooral een grote wolkenbrij die niet voor iedereen te doorgronden was en waar op dat moment nog veel aan gesleuteld moest worden. Ik heb nu de toepassing bij de OBA uitgeprobeerd en ik vind het nog steeds moeilijk te doorgronden. Rechtstreekse zoektochten op titels, auteurs e.d. zijn makkelijk op te lossen, bij zoeken op thema sla je al snel allerlei zijwegen in. Als doorgewinterde zoeker (met weinig recente praktijkervaring, dat wel) vind ik het lastig. Hoe ervaren leners dit, zij zijn ook niet altijd even bedreven. Het aanbrengen van tags lukte prima, terugvinden helaas niet. Worldcat lukte wel heel erg goed. Met het account van 23 dingen, een eigen lijst aangemaakt,tags en beoordelingen toegevoegd en geprobeerd een titel te reserveren die in de collectie van de Londen Metropolitan University zit. Dat lukte nou helaas weer niet. Wereldwijd reserveren is dus nog een stap te ver. Het zou ook enorme logistieke en financiële consequenties hebben. Maar het idee is wel heel leuk, de hele wereld, één grote (virtuele) bibliotheek. Ik kan mijzelf dus wel terugvinden in het gedachtengoed van Jan Klerk.

donderdag 10 juni 2010

Ding 18 en 19, Library Thing en sociale netwerken

Zowel Library Thing als Dizzie bekeken en uitgeprobeerd. Leuk om je eigen bibliotheek op te zetten en deze informatie te delen met fans. Thuis ga ik dat niet doen want vervolgens moet je alles weer "recht zetten" en het leuke van thuis is dat het daar niet hoeft. Voor leners vind ik het wel interessant omdat ze dan geen schriftjes meer hoeven aan te leggen of hun paraaf in het boekhoekje schrijven en vanzelf leuke titels aangeleverd krijgen die bij hun interesses passen. Maken we eerst een filmje op YouTube en vervolgens een link daar naartoe vanaf onze website. Sociale netwerken zoals Hyves en Facebook zijn voor mij een brug te ver. Ik gebruik het net vooral zakelijk en niet om prive contacten te onderhouden. Ning 2.0 is zo'n zakelijke toepassing waar ik al vaker mee gewerkt heb, o.a. het Instore Marketing Netwerk dat opgezet n.a.v. de bijeenkomst in Hoofddorp in september 2009 en natuurlijk onze eigen ning. Inmiddels heb ik mijn profiel aangepast en opgeleukt met een foto. De routine moet nog wel komen. Maar ook hiervoor geldt dat ik alleen toepassingen wil gebruiken die zinvol zijn voor mijn dagelijkse werk.

woensdag 9 juni 2010

Ding 16 en 17, You Tube en Web 2.0 toepassingen


De hete adem van de coach blaast in mijn nek, maar ik ben bezig met een inhaalslag. Ik ben geen natuurtalent in de digitale wereld en het kost me veel inspanning en tijd om alle toepassingen onder de knie te krijgen. Op zoek naar een film(pje) over de/een bibliotheek kwam ik uit bij DOK Delft in het filmpje waar Eppo van Nispen zijn opvolgster voorstelt. Helaas komt hij niet goed in beeld en hij is toch behoorlijk schermvullend. Bij mijn werk maak ik veel en graag gebruik van het promotiemateriaal van het CPNB. Het is altijd erg verzorgd en van hoge kwaliteit. Niet altijd even inspirerend maar wij rekenen voor de toekomst op de creativiteit van Eppo. Helaas heeft het CPNB de Zomerlezen actie voor dit jaar afgeblazen omdat de sponsor (Nederlandse Spoorwegen) zich teruggetrokken heeft. Voor YouTube zie ik toepassingen voor de Bibliotheek bijvoorbeeld in de vorm van promotiefilmpjes bij nieuwe ontwikkelingen. Bij de invoering van de zelf-service zou dit veel tijd en energie bespaart hebben. Misschien kunnen we het toepassen bij de invoering van het Formulemanagement zodat de bezoekers vooraf al kennis kunnen maken met alle vernieuwingen. Voor wat betreft Web 2.0 toepassingen, gaat mijn voorkeur uit naar Frankwatching. Duidelijk, overzichtelijk en in het Nederlands. Een aantal van deze toepassingen gebruik ik regelmatig en heb ik al opgenomen in mijn persoonlijke startpagine van IGoogle. Dat zal in de toekomst dus verder onderzocht moeten worden. Bij mijn speurtocht op YouTube vond ik ook deze film over de jonge leeuwen in Mosetlha Bush Camp. Tijdens ons vakantie in Zuid-Afrika in november 2008 hebben wij ook "lion cubs" gezien, dus vandaar. Er zit ook nog een lekker muziekje onder, helemaal goed dus. De foto van Clarence (wie heeft er nog meer herinneringen aan Daktari) is van Flickr.

zondag 6 juni 2010

Ding 14 en 15 - Instant messaging en podcasts

Ruim één maand geleden heb ik mijn laatste posting geschreven, vakantie en vrije dagen hebben de vaart er volledig uitgehaald. Het wordt dus nog even doorwerken om voor 23 juni alle opdrachten af te werken. Over instant messaging kan ik heel kort zijn, het wordt niks tussen mij en MSN/Google Talk/Google Chat/Yahoo messanger, whatever! De computer is voor een instrument om informatie op te zoeken, bestellingen te plaatsen, vliegtickets te reserveren en nog een heleboel andere zaken. Praten dan wel kletsen via eenbeeldscherm hoort daar voor mij niet bij.
Podcasts vind ik wel heel leuk en daar heb ik ook goed naar gezocht, alleen meer voor privé dan zakelijk gebruik. Toen ik de handleiding van Netvibes terug wilde lezen om ze op te kunnen slaan, bleek helaas dat de voorkeur van onze docent van Netvibes over was gegaan naar Google-reader en daar had ik nou net geen account. Want zoals al eerder aangegeven: ik doe braaf wat geadviseerd wordt en dat was in eerste instantie Netvibes. Als eerste ga ik mij nu dus storten op Google-Reader.

maandag 3 mei 2010

Ding 12 en 13, Twitter en Online kantoortoepassingen

Twitter, tweets, tweety. Het is gelukt om twitter te importeren naar mijn blog. Er zijn nog geen reacties op gekomen maar de meeste collega's die ik gevonden en vervolgens toegevoegd heb zijn deze week op vakantie. Ook geprobeerd met Hilde on-line te chatten, maar dat ging niet door, ze was "bezet". Voor mijzelf zie ik nog niet zoveel toepassingen voor twitter. Prive niet omdat ik er geen plezier aan beleef informatie te delen met "vrienden" die opeens opduiken uit het niets. Zakelijk gezien ook nog niet ook al zie ik diverse collega's die er zeer actief in zijn en waarvoor het een waardevolle aanvulling is. Dat komt nog wel. Google.docs krijg ik niet zo snel van de grond. Ik ben aangemeld en heb e.e.a. geprobeerd met een document en verschillende e-mail adressen van mezelf, maar het lijkt erop dat onze computer er moeite mee heeft. Het klinkt tenminste alsof hij pogingen doet om op te stijgen en er wordt niets geopend. Later nog maar eens proberen met een document van iemand anders.

woensdag 28 april 2010

Ding 10 en 11, Social bookmarking en Wiki's

Doordat ik in de afgelopen tijd geveld was door een "ding"dat nog het meest lijkt op het geval hiernaast, loop ik achter op schema. Nu dus maar proberen in versneld tempo weer bij te komen, hetgeen wel ten koste gaat van de verdieping. Maar goed, inmiddels weer nieuwe accounts aangemaakt en zeker voor Delicious zie ik voor mezelf wel toepassingen. Ik ben vaak op zoek naar gadgets, spullen, aanbiedingen voor onze presentaties. Bij toeval kom ik soms hele mooie dingen tegen die ik dan later niet meer terug kan vinden, dat kan voortaan gelijk opgeslagen worden. Bovendien heb je zo je favoriete leveranciers en die kunnen er dan bij. Wiki heb ik nog niet kunnen doorgronden, ik zie wel collega bloggers in de side bar maar het is me nog niet duidelijk hoe ik mezelf daartussen kan krijgen. Zoals met meer "dingen" van de afgelopen weken, het zal nog wel even duren voordat ik er vertrouwd mee ben.

dinsdag 13 april 2010

Ding 9. Overpeinzingen





















Terugkijkend op 9 "dingen" zijn de afgelopen weken één grote ontdekkingstocht geweest langs hoge toppen en diepe dalen. Het begin was bijna angstaanjagend, ik had niet het gevoel dat ik het ooit onder de knie zou krijgen. Inmiddels gaat het stukken beter en heb ik veel geleerd door het gewoon maar te proberen. Dit mozaiek is samengesteld uit foto's uit 2009 die op verschillende locaties ter gelegenheid van Zomerlezen, Kinderboekenweek en Nederland Leest gemaakt zijn. Hilde heeft me op weg geholpen en uiteindelijk is het, na veel oefenen, gelukt.Het web-album dat ik gebruikte voor foto's van presentaties wordt nu overbodig. In de toekomst kan dit allemaal via Flickr en is het ook voor andere belangstellenden te zien. Beeldmateriaal zou ook een mooie ondersteuning kunnen zijn van de website en een virtuele rondleiding met foto's vind ik een heel goed idee.Voor heel veel toepassingen van web 2.0 maak je een account aan met gebruikersnaam en wachtwoord. Ik gebruik voor alles hetzelfde wachtwoord, niet slim maar wel handig, maar al die verschillende gebruikersnamen moet je al bijna schriftelijk vastleggen om te weten wat je waar gebruikt. Dat is meer het ouderwetse handwerk, is daar ook een digitale oplossing voor?RSS-feeds en Netvibes zijn handige toepassingen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes. De routine om interessante ontdekkingen toe te voegen aan mijn Netvibes account en niet interessante teverwijderen, moet nog indalen net zoals ik routine moet ontwikkelen om regelmatig naar Netvibes te kijken.Dit zijn natuurlijk allemaal toepassingen die voor mij in de dagelijkse praktijk handig dan wel nuttig of zinvol zijn. De vraag wat het publiek, de leners en bezoekers, hier mee kan, vind ik moeilijker te beantwoorden. Gelukkig zien een aantal medecursisten geweldige ideeën waar ik helemaal achter kan staan. Ik hoop dan ook maar dat die in de toekomst allemaal gebruikt gaan worden.

woensdag 7 april 2010

Ding 6,7 en 8, Flickr

Omdat je deze cursus vooral wilt gebruiken bij en voor je werk, ben ik in Flicker op zoek gegaan naar foto's van presentaties in andere bibliotheken in Nederland. Die zijn er nog niet zo veel (of misschien moet ik andere trefwoorden/zoektermen gebruiken) maar deze vond ik wel. Hij is geplaatst door de Zeeuwse Bibliotheken en omdat er geen mensen op staan heb ik hem zonder toestemming gebuikt. Omdat ik de foto wel wilde bewerken voordat ik hem zou plaatsen heb ik het bewerkingsmenu doorlopen en kwam ik terecht in Picasa. Daarna was het appeltje/eitje want dat heb ik tot nu toe steeds gebruikt om foto's te plaatsen. In het afgelopen jaar heb ik foto's gemaakt van de meeste presentaties die we gemaakt hebben. Die staan nu nog in een digitaal album maar de volgende stap zal zijn dat ze op Flicker geplaatst worden en iedereen ze kan zien.

dinsdag 30 maart 2010

Ding 4 en 5. Voorlopig ga ik maar mee in de voorkeur van onze cursus en heb ik dus een RSS-account aangemaakt bij Netvibes. Daarna tabbladen aangemaakt en met Google Blogsearch op onderwerp gezocht naar blogs die voor mij leuk/interessant zijn om te lezen en die dan weer onder de tabbladen gerubriceerd.
Ik draai al een tijd niet meer mee in de front-office dus die ontwikkelingen gaan enigzins aan mij voorbij. Maar Blogsearch is een goede ingang om websites te vinden die voor mijn dagelijkse bezigheden wel van belang zijn. Daar ga ik zeker meer gebruik van maken. Om te oefenen zoek ik nu op onderwerpen die gewoon leuk zijn. Uiteindelijk moet je je Netvibes account, of welke andere dan ook, ook actueel houden. Het werkt wel lekker dat je de nieuwtjes van alle bloggers kunt lezen zonder steeds de pagina op te moeten zoeken. Ding 4 en 5 zijn klaar, nu verder naar flicker.

dinsdag 23 maart 2010

Hoe waar zijn de woorden uit les 1: "Het zal pittig worden, het zal nogal wat van je tijd vragen, wees erop voorbereid dat het je zal frustreren". Vooral dat laatste. Maar het is gelukt en de blog zal in de komende weken steeds mooier worden. Om te beginnen met een foto van de olifant in de titel. Op http://www.wilmakarels.nl/fotobewerking/publiceren.php vond ik de tip dat foto's die je in je blog wilt plaatsen beter niet groter kunnen zijn dan 800 pixels voor het beste resultaat. De foto dus in Picasa zo bewerkt dat het paste, maar daar heb ik nog niet veel ervaring mee en ik denk dan met een warm hart terug aan die goede oude Kodak-rolletjes. Nu ben ik nog aan het zoeken naar een manier om de titel te bewerken. Ik ben blij met deze groene kleur in mijn sjabloon, de olifant komt er mooi in uit. Afrikaanse olifanten zijn bij geboorte net zo grijs als de olifanten in de dierentuin. Doordat ze in de modder rollen krijgen ze een dikke, harde, bruine korst over hun hele lijf die ze beschermt tegen de zon en lastige insekten.

zondag 21 maart 2010

Ding 1, Alle begin is moeilijk

De naam van mijn weblog komt van een tijdschriften-artikel over het Pongola-wildereservaat in Zuid-Afrika. In november 2008 hebben wij met z'n tweeën een reis gemaakt door het oostelijke gedeelte van Zuid-Afrika en dat heeft veel materiaal opgeleverd dat ik kan gebruiken bij 23-dingen. O.a. massa's (digitale) foto's die er nog steeds op wachten om in een fotoalbum "geplakt" te worden maar die ik ook kan gebruiken om mijn blogs op te vrolijken. Misschien ook wel informatie die leuk is voor de andere cursisten zoals het recept voor Bobotie. Of hoe wij deze reis voorbereid hebben met behulp van digitale informatie van het WWW maar ok met papieren informatie van de Bibliotheek. Als bibliotheekmedewerker was dat voor mij toch de meest voor de hand liggende plek om te beginnen. Ik hoop iets van ons enthousiasme voor Zuid-Afrika in de komende weken op jullie over te kunnen bregen.