23 Dingen. Wat heeft het met mij gedaan. Van een terughoudende Internetter ben ik veranderd in een doorgewinterde blogger. Al had ik me dat na Ding 1 niet kunnen voorstellen. Het angstzweet brak me uit na de eerste pogingen een blog aan te maken, maar gaandeweg de afgelopen 3 maanden lukte het steeds beter en nu bij Ding 23 denk ik, Geweldig! Met hulp van collega's en met veel doorzettingsvermogen (ja, ook ik ben best wel trots op mezelf) is het gelukt en ziet mijn Blog er uit zoals ik dat graag wil. Ik heb de andere 23-Dingers trouw gevolgd en vond het leuk om ze via hun blog beter te leren kennen maar heb weinig reacties achtergelaten. Aanvankelijk was het me niet duidelijk waar het naar toe zou gaan en zocht ik een kapstok om alle informatie aan op te hangen. Dat bleek helemaal niet nodig te zijn maar toch was het leuk om af en toe inspiratie op te doen en beeldmateriaal te gebruiken van onze reis naar Zuid-Afrika.
23 Dingen. Wat kan ik ermee in mijn werk. Een aantal toepassingen zijn m.i. vooral handig in de front-office en omdat ik daar al een tijdje niet meer meedraai, zal ik dingen zoals Library-thing, Spotify. Aquabrowser en My Discoveries (zakelijk) niet veel gebruiken. Flickr, Google-Docs, RSS en Delicious of Google Reader, YouTube en Ning 2.0, wel. De eerste toepassing van Google-Docs is al langs gekomen in de vorm van het Kennemerwaard beleidsplan. Dat ging voor mij nog wat te snel maar inmiddels heb ik het wel onder de knie en heb ik met een collega uit Almere een document uitgewisseld. Wanneer iedereen Google-docs straks goed toe kan passen, scheelt dat heel veel tijd, energie en papier. Flickr wil ik gaan gebruiken voor foto's van presentaties zodat we elkaars opstellingen zien en kunnen helpen en stimuleren voor een mooier en beter resultaat. Mijn bestand in Delicious en/of Google Reader zal nog verder uitgebouwd moeten worden. YouTube zou ik vooral willen gebruiken om ons publiek te kennis te laten maken met alle vernieuwingen en mogelijkheden die de bibliotheek hen biedt.
23 Dingen. Wat gaat het betekenen voor Bibliotheek Kennemerwaard. De mogelijkheden zijn ongekend en als bibliotheek zullen we steeds meer het analoge tijdperk gaan verlaten en overgaan naar digitale toepassingen. Voor de medewerkers denk ik dat het werk leuker en interessanter wordt wanneer zij al deze mogelijkheden gaan ontdekken en gebruiken, maar zoals Jan K zegt: "verzet is zinloos" oftewel "if you can't beat them, join them".
Voor leners en gebruikers kunnen deze digitale toepassingen ook veel moois opleveren. Een interactieve website biedt de klanten veel mogelijkheden op het gebied van service en bereikbaarheid, zoals te zien bij Casper en Vera. Echter niet iedereen zal deze overgang vanzelfsprekend vinden en ik wil er voor pleiten dat we ook die klanten betrekken in dit proces. Een mooie opdracht voor onze sector Innovatie en Ontwikkeling.
dinsdag 15 juni 2010
maandag 14 juni 2010
Ding 22, Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken
Hebberig wordt ik van alle mogelijkheden van Bibliotheek 2.0. Melancholisch word ik van het filmpje A librarian's 2.0 manifesto, waarin de ideale biblithecaris werkt in een ideale bibliotheek. Maar: tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Dennis Eijsten heeft gelijk wanneer hij zegt dat veel in gezamelijkheid verder ontwikkeld zal moeten/kunnen worden. Maar zijn 59-jarige Vera heeft alleen behoefte aan een grotere letter of een leesbril en is zeer behendig op het Internet. Er is een (grote?) groep gebruikers die we ook willen bedienen en voor wie al dit virtuele geweld misschien toch een brug te ver is. Rick Anderson (in de weblog van Oriënt Express) zegt het ook: de mensen opzoeken in hun 'dagelijks (web) leven' en hen een toegangspoort bieden tot alles.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst en veel jongeren vinden deze vaardigheden heel vanzelfsprekend maar ik heb al moeite met de toepassingen op mijn nieuwe mobiel en ik ben nog niet eens 59. Dit klinkt alsof ik oud en der dagen zat ben, maar verre van dat. Ik wil er alleen voor pleiten dat we ook de minder bedeelde lener niet uit het oog verliezen en mogelijkheden ontwikkelen om hen wegwijs te maken. Misschien is dat pas een echte uitdaging.
zondag 13 juni 2010
Ding 20 en 21, Music online en Aquabrowser
Over music online kan ik kort zijn: not my cup of tea. Ik luister veel naar de radio, kan alle muziek uit de seventies meezingen, maar doe er verder niets mee. Juist de afwisseling tussen het gesproken woord en lekkere muziek vind ik zo prettig aan de radio. Radiopodcasts zijn daarom wel mijn ding. Spotify e.d. is het Library Thing van de muziek en dat laat ik liever aan de deskundigen over.
Voordat de Aquabrowser geïntroduceerd zou worden, heb ik een voorlichtingsbijeenkomst bijgewoond bij ProBiblio. Op dat moment was dit instrument nog niet af en leek het vooral een grote wolkenbrij die niet voor iedereen te doorgronden was en waar op dat moment nog veel aan gesleuteld moest worden. Ik heb nu de toepassing bij de OBA uitgeprobeerd en ik vind het nog steeds moeilijk te doorgronden. Rechtstreekse zoektochten op titels, auteurs e.d. zijn makkelijk op te lossen, bij zoeken op thema sla je al snel allerlei zijwegen in. Als doorgewinterde zoeker (met weinig recente praktijkervaring, dat wel) vind ik het lastig. Hoe ervaren leners dit, zij zijn ook niet altijd even bedreven. Het aanbrengen van tags lukte prima, terugvinden helaas niet. Worldcat lukte wel heel erg goed. Met het account van 23 dingen, een eigen lijst aangemaakt,tags en beoordelingen toegevoegd en geprobeerd een titel te reserveren die in de collectie van de Londen Metropolitan University zit. Dat lukte nou helaas weer niet. Wereldwijd reserveren is dus nog een stap te ver. Het zou ook enorme logistieke en financiële consequenties hebben. Maar het idee is wel heel leuk, de hele wereld, één grote (virtuele) bibliotheek. Ik kan mijzelf dus wel terugvinden in het gedachtengoed van Jan Klerk.
donderdag 10 juni 2010
Ding 18 en 19, Library Thing en sociale netwerken
Zowel Library Thing als Dizzie bekeken en uitgeprobeerd. Leuk om je eigen bibliotheek op te zetten en deze informatie te delen met fans. Thuis ga ik dat niet doen want vervolgens moet je alles weer "recht zetten" en het leuke van thuis is dat het daar niet hoeft. Voor leners vind ik het wel interessant omdat ze dan geen schriftjes meer hoeven aan te leggen of hun paraaf in het boekhoekje schrijven en vanzelf leuke titels aangeleverd krijgen die bij hun interesses passen. Maken we eerst een filmje op YouTube en vervolgens een link daar naartoe vanaf onze website. Sociale netwerken zoals Hyves en Facebook zijn voor mij een brug te ver. Ik gebruik het net vooral zakelijk en niet om prive contacten te onderhouden. Ning 2.0 is zo'n zakelijke toepassing waar ik al vaker mee gewerkt heb, o.a. het Instore Marketing Netwerk dat opgezet n.a.v. de bijeenkomst in Hoofddorp in september 2009 en natuurlijk onze eigen ning. Inmiddels heb ik mijn profiel aangepast en opgeleukt met een foto. De routine moet nog wel komen. Maar ook hiervoor geldt dat ik alleen toepassingen wil gebruiken die zinvol zijn voor mijn dagelijkse werk.
woensdag 9 juni 2010
Ding 16 en 17, You Tube en Web 2.0 toepassingen
De hete adem van de coach blaast in mijn nek, maar ik ben bezig met een inhaalslag. Ik ben geen natuurtalent in de digitale wereld en het kost me veel inspanning en tijd om alle toepassingen onder de knie te krijgen. Op zoek naar een film(pje) over de/een bibliotheek kwam ik uit bij DOK Delft in het filmpje waar Eppo van Nispen zijn opvolgster voorstelt. Helaas komt hij niet goed in beeld en hij is toch behoorlijk schermvullend. Bij mijn werk maak ik veel en graag gebruik van het promotiemateriaal van het CPNB. Het is altijd erg verzorgd en van hoge kwaliteit. Niet altijd even inspirerend maar wij rekenen voor de toekomst op de creativiteit van Eppo. Helaas heeft het CPNB de Zomerlezen actie voor dit jaar afgeblazen omdat de sponsor (Nederlandse Spoorwegen) zich teruggetrokken heeft. Voor YouTube zie ik toepassingen voor de Bibliotheek bijvoorbeeld in de vorm van promotiefilmpjes bij nieuwe ontwikkelingen. Bij de invoering van de zelf-service zou dit veel tijd en energie bespaart hebben. Misschien kunnen we het toepassen bij de invoering van het Formulemanagement zodat de bezoekers vooraf al kennis kunnen maken met alle vernieuwingen. Voor wat betreft Web 2.0 toepassingen, gaat mijn voorkeur uit naar Frankwatching. Duidelijk, overzichtelijk en in het Nederlands. Een aantal van deze toepassingen gebruik ik regelmatig en heb ik al opgenomen in mijn persoonlijke startpagine van IGoogle. Dat zal in de toekomst dus verder onderzocht moeten worden. Bij mijn speurtocht op YouTube vond ik ook deze film over de jonge leeuwen in Mosetlha Bush Camp. Tijdens ons vakantie in Zuid-Afrika in november 2008 hebben wij ook "lion cubs" gezien, dus vandaar. Er zit ook nog een lekker muziekje onder, helemaal goed dus. De foto van Clarence (wie heeft er nog meer herinneringen aan Daktari) is van Flickr.
zondag 6 juni 2010
Ding 14 en 15 - Instant messaging en podcasts
Ruim één maand geleden heb ik mijn laatste posting geschreven, vakantie en vrije dagen hebben de vaart er volledig uitgehaald. Het wordt dus nog even doorwerken om voor 23 juni alle opdrachten af te werken. Over instant messaging kan ik heel kort zijn, het wordt niks tussen mij en MSN/Google Talk/Google Chat/Yahoo messanger, whatever! De computer is voor een instrument om informatie op te zoeken, bestellingen te plaatsen, vliegtickets te reserveren en nog een heleboel andere zaken. Praten dan wel kletsen via eenbeeldscherm hoort daar voor mij niet bij.
Podcasts vind ik wel heel leuk en daar heb ik ook goed naar gezocht, alleen meer voor privé dan zakelijk gebruik. Toen ik de handleiding van Netvibes terug wilde lezen om ze op te kunnen slaan, bleek helaas dat de voorkeur van onze docent van Netvibes over was gegaan naar Google-reader en daar had ik nou net geen account. Want zoals al eerder aangegeven: ik doe braaf wat geadviseerd wordt en dat was in eerste instantie Netvibes. Als eerste ga ik mij nu dus storten op Google-Reader.
Podcasts vind ik wel heel leuk en daar heb ik ook goed naar gezocht, alleen meer voor privé dan zakelijk gebruik. Toen ik de handleiding van Netvibes terug wilde lezen om ze op te kunnen slaan, bleek helaas dat de voorkeur van onze docent van Netvibes over was gegaan naar Google-reader en daar had ik nou net geen account. Want zoals al eerder aangegeven: ik doe braaf wat geadviseerd wordt en dat was in eerste instantie Netvibes. Als eerste ga ik mij nu dus storten op Google-Reader.
Abonneren op:
Posts (Atom)