woensdag 28 april 2010

Ding 10 en 11, Social bookmarking en Wiki's

Doordat ik in de afgelopen tijd geveld was door een "ding"dat nog het meest lijkt op het geval hiernaast, loop ik achter op schema. Nu dus maar proberen in versneld tempo weer bij te komen, hetgeen wel ten koste gaat van de verdieping. Maar goed, inmiddels weer nieuwe accounts aangemaakt en zeker voor Delicious zie ik voor mezelf wel toepassingen. Ik ben vaak op zoek naar gadgets, spullen, aanbiedingen voor onze presentaties. Bij toeval kom ik soms hele mooie dingen tegen die ik dan later niet meer terug kan vinden, dat kan voortaan gelijk opgeslagen worden. Bovendien heb je zo je favoriete leveranciers en die kunnen er dan bij. Wiki heb ik nog niet kunnen doorgronden, ik zie wel collega bloggers in de side bar maar het is me nog niet duidelijk hoe ik mezelf daartussen kan krijgen. Zoals met meer "dingen" van de afgelopen weken, het zal nog wel even duren voordat ik er vertrouwd mee ben.

dinsdag 13 april 2010

Ding 9. Overpeinzingen





















Terugkijkend op 9 "dingen" zijn de afgelopen weken één grote ontdekkingstocht geweest langs hoge toppen en diepe dalen. Het begin was bijna angstaanjagend, ik had niet het gevoel dat ik het ooit onder de knie zou krijgen. Inmiddels gaat het stukken beter en heb ik veel geleerd door het gewoon maar te proberen. Dit mozaiek is samengesteld uit foto's uit 2009 die op verschillende locaties ter gelegenheid van Zomerlezen, Kinderboekenweek en Nederland Leest gemaakt zijn. Hilde heeft me op weg geholpen en uiteindelijk is het, na veel oefenen, gelukt.Het web-album dat ik gebruikte voor foto's van presentaties wordt nu overbodig. In de toekomst kan dit allemaal via Flickr en is het ook voor andere belangstellenden te zien. Beeldmateriaal zou ook een mooie ondersteuning kunnen zijn van de website en een virtuele rondleiding met foto's vind ik een heel goed idee.Voor heel veel toepassingen van web 2.0 maak je een account aan met gebruikersnaam en wachtwoord. Ik gebruik voor alles hetzelfde wachtwoord, niet slim maar wel handig, maar al die verschillende gebruikersnamen moet je al bijna schriftelijk vastleggen om te weten wat je waar gebruikt. Dat is meer het ouderwetse handwerk, is daar ook een digitale oplossing voor?RSS-feeds en Netvibes zijn handige toepassingen om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes. De routine om interessante ontdekkingen toe te voegen aan mijn Netvibes account en niet interessante teverwijderen, moet nog indalen net zoals ik routine moet ontwikkelen om regelmatig naar Netvibes te kijken.Dit zijn natuurlijk allemaal toepassingen die voor mij in de dagelijkse praktijk handig dan wel nuttig of zinvol zijn. De vraag wat het publiek, de leners en bezoekers, hier mee kan, vind ik moeilijker te beantwoorden. Gelukkig zien een aantal medecursisten geweldige ideeën waar ik helemaal achter kan staan. Ik hoop dan ook maar dat die in de toekomst allemaal gebruikt gaan worden.

woensdag 7 april 2010

Ding 6,7 en 8, Flickr

Omdat je deze cursus vooral wilt gebruiken bij en voor je werk, ben ik in Flicker op zoek gegaan naar foto's van presentaties in andere bibliotheken in Nederland. Die zijn er nog niet zo veel (of misschien moet ik andere trefwoorden/zoektermen gebruiken) maar deze vond ik wel. Hij is geplaatst door de Zeeuwse Bibliotheken en omdat er geen mensen op staan heb ik hem zonder toestemming gebuikt. Omdat ik de foto wel wilde bewerken voordat ik hem zou plaatsen heb ik het bewerkingsmenu doorlopen en kwam ik terecht in Picasa. Daarna was het appeltje/eitje want dat heb ik tot nu toe steeds gebruikt om foto's te plaatsen. In het afgelopen jaar heb ik foto's gemaakt van de meeste presentaties die we gemaakt hebben. Die staan nu nog in een digitaal album maar de volgende stap zal zijn dat ze op Flicker geplaatst worden en iedereen ze kan zien.